Frågor och svar

Här presenterar vi några av de vanligaste frågorna vi får, och svar på dessa. Vill du ha mer information, kontakta oss.

Vad innebär det att klockan är vattentät/vattenskyddad?

Alla klockor är olika känsliga mot vatten. Det finns därför oftast en märkning på klockan som talar om hur tålig den är. För att kunna bada med klockan rekommenderar vi att den är märkt med 100 m (10 ATM). I tabellen nedan ser du hur du ska tolka märkningen.

BeteckningFörklaring
30 m3 ATMKlockan tål stänk
50 m5 ATMKlockan tål snabba dopp
100 m10 ATMKlockan tål bad
200 m20 ATMKlockan tål dykning

Använd inte knapparna när klockan är under vatten. Om du diskar eller duschar med klockan ska du tänka på att tvål och schampo kan förstöra klockans packningar. Tänk även på att alltid spola av din klocka med sötvatten efter att du badat i saltvatten.

Vad innebär den yttre skalan på urtavlan/boetten på min kronograf?

Denna skala används för hastighetsmätning. Den kallas också för tachymeter. För att kunna använda tachymetern behöver man känna till en fast referenssträcka. Genom att mäta tiden som det tar att färdas referenssträckan (oftast 1 km) kan man se hastigheten genom att läsa av var på tachymeterskalan sekundvisaren pekar. Tachymetern kan även användas till frekvensmätning. Ett exempel: Mät tiden det tar att utföra ett visst arbetsmoment. Om momentet tar 20 sekunder pekar visaren på 180. Detta innebär att 180 arbetsmoment kan utföras på en timme.

Vad innebär det att glaset är repfritt?

Ett repfritt safirglas är tillverkat av ett hårt syntetisk material. Detta gör att det är mycket svårt att repa glaset. Att glaset är repfritt innebär inte att det är okrossbart. Det kan också vara känsligt för till exempel svetsloppor.

Varför hoppar sekundvisaren på mitt armbandsur fyra sekunder åt gången?

Klockor försedda med batteriindikator visar på detta sätt att batteriet inom kort kommer att ta slut. Vänd dig till din urmakare så hjälper de dig att byta batteriet.

Kan jag använda mitt armbandsur på natten?

Vi rekommenderar att man inte använder klockan på natten. Förutom att det sliter på bandet så innebär det att oljan i verket torkar ihop snabbare på grund av kroppsvärmen, vilket förkortar tiden mellan översyn.

Jag har nickelallergi. Vilken klocka ska jag välja?

För alla nickelallergiker rekommenderar vi att man väljer en klocka av titan, men det finns även klockor av andra material som är nickelfria, exempelvis keramik.