Ur butiken till en annan butik

[Vetlanda-Posten, 11 april 2017]


   

Större verkstad och för första gången ett separat personalrum. Familjen Lindahl är nöjd över den nya butikslokalen som invigdes på tisdagen.

— Det har gått undan. Vi hade öppet butiken till och med lördagen och öppnade idag tisdag, berättar Johan Lindahl där han sitter i den nya, ljusa verkstaden och reparerar klockor.

Hans släkt kan det här med klockor. Det var Johans farfars bror Karl Lindahl som startade urmakeriet 1930, då i korsningen Norra Bollgatan-Skolgatan.

— Sedan började min farfar, berättar Johan.

Till lokalerna på Storgatan flyttade butiken och urmakeriet på 80-talet. Nu huserar familjeföretaget på Vitalagatan, i Synsamhuset. Grannfastigheten i kvarteret Spinnaren är riven och kommer att byggas med insatslägenheter. Från verkstaden kommer Johan och hans far Bertil att kunna blicka ner mot Vetlandabäcken när den tas upp i dagen.

— Det känns som om stan dras lite mer hitåt, konstaterar Johan.

Familjen var i behov av större lokaler.

— Vi lagar otroligt mycket klockor. De skickas hit från olika delar av landet, när det handlar om speciella, mer avancerade reparationer som är lite mer komplicerade och krångliga, säger Johan.

Det är inte slit och släng som gäller, utan mekaniska klockor är det som är på modet och som blivit inne, inte minst bland unga människor.

— Klockan är som en accessoar.

Rigmor Lindahl konstaterar att allt fler kunder hittar till butiken från Eksjö och Vetlanda.

— Vi har mycket kunder utifrån.