Familjeföretaget som håller tiden

[Höglandet Nu, 29 april 2015]


   

För 85 år sedan startades Lindahls Urmakeri i Vetlanda. Det är nu andra och tredje generationen som för hantverket vidare. De menar att det är ett udda jobb som blir allt ovanligare.

Det var Bertil Lindahls far och farbror som 1930 startade verksamheten. Bertil fick lära sig hantverket av dem när han var i 16-årsåldern.

I dag drivs urmakeriet av Bertil, hans fru Rigmor och deras son Johan.

– När jag hade slutat årskurs nio började jag att plugga på urmakarskolan i Borensberg. Efter det gjorde jag lumpen och sedan dess har jag arbetat här, berättar Johan.

Alla tre är överens om att framtiden för deras verksamhet är stabil då efterfrågan på urmakare är stor men antalet urmakare blir färre.

– Det är ett svårt yrke. Även om du utbildar dig i det så behöver du arbeta hos någon för att komma in i arbetssättet, säger Johan Lindahl.

Johan och Bertil berättar att de verktyg som behövs oftast är dyra och därför är det svårt att starta en sådan här verksamhet från grunden.

Långväga kunder

På Lindahls Urmakeri genomför de reparationen av alla sorters klockor och kan om det behövs även tillverka delar.

– Vi har kunder över hela landet. Det är speciellt många från Stockholm som hör av sig till oss när de behöver reparera sina klockor. De kommer även från Jönköping, Växjö och Skåne bland annat för att köpa klockor i vår butik, säger Rigmor.

Krävs tålamod

2002 startade företaget en hemsida med webbshop.

– Den stora försäljningen har vi i butiken och webbshopen fungerar som ett bra komplement, säger Johan.

För att arbeta som urmakare krävs det man har ett intresse och tycker det är roligt, annars funkar det inte i längden menar Bertil och Johan.

– Det är stor variation i vilka klockor vi reparerar och det kan ibland vara ganska svårt. Därför krävs det mycket koncentration och tålamod. Du måste vara duktig på att lösa problem. Vi har mycket reparationer året om, säger Johan.

De säger också att användningen av ett armbandsur är något som har blivit mer trendigt bland unga, även om många kanske använder sin mobiltelefon för att se vad tiden är.

– Det har blivit ett uppsving bland den yngre generationen. Efter att de har fyllt 20 år är det många som börjar använda klocka. Många väljer också att börja använda sina gamla släktingars klockor, säger Rigmor.